We hadden al een pdf om de woningbouw in Hillegom inzichtelijk te maken voor onszelf en anderen. We hebben de pdf in juli 2024 geactualiseerd met nieuwe inzichten.
Alvast een paar items uitgelicht:
Er wordt in Hillegom bijna 2x zoveel gebouwd als nodig is
In Hillegom worden in de periode 2022 t/m 2030 1.734 woningen gebouwd. Dat is gemiddeld 194 per jaar. Het rapport van bureau Companen, dat op 15 februari 2024 in een commissievergadering werd gelanceerd laat zien dat we hier bijna 2x zoveel bouwen dan nodig is.
Het rapport stelt dat Hillegom hooguit 50 nieuwe woningen per jaar nodig heeft om eigen inwoners van huisvesting te voorzien. En 50 woningen nodig heeft om inwoners van buiten aan te trekken, om te voorkomen dat het dorp krimpt. Of zoals het wat gedistingeerder heet in politieke kringen: om de voorzieningen in stand te kunnen blijven houden. Bij elkaar dus 100 woningen per jaar.
60 Woningen meer per jaar dan de opdracht van Hugo de Jonge
De (oud) minister van Binnenlandse zaken (BZK) heeft gesteld dat we in de periode 2022 t/m 2030 aan Nederland 1 miljoen woningen moeten toevoegen. Niemand die weet hoeveel er werkelijk nodig zijn, maar wel veel. Daarom werd gekozen voor 1 miljoen woningen. Omdat het lekker bekt en omdat het ambitieus klinkt.
De bouwopgave werd vervolgens verspreid over het land, via provincies, regio’s en uiteindelijk over gemeenten. Hillegom kreeg de opdracht om 1.190 woningen bij te bouwen, ofwel gemiddeld 134 woningen per jaar. Dus 34 woningen meer per jaar dan nodig om is voor het dorp zelf, om zo bij te dragen aan de woningnood. (In Hillegom wordt al heel lang gemiddeld meer dan 100 woningen per jaar toegevoegd.)
Maar gemeente Hillegom bouwt er 194 per jaar, dus nog eens 60 woningen meer dan de woningbouwopgave. En dan is er nog het plan van 470 flexwoningen, waardoor het gemiddelde nog eens met ruim 50 wooneenheden per jaar omhoog zou gaan (470 / 9 jaar = ca. 53 wooneenheden).
Honderden spookwoningen
Gemeente Hillegom bouwt dus – exclusief het idee van de flexwoningen – gemiddeld 194 woningen per jaar. Maar lang niet alle woningen worden meegeteld. Er is in Hillegom afgesproken om alleen nieuwbouwprojecten vanaf 9 woningen mee te laten tellen als bijdrage aan de nationale woningbouwopgave. Alle andere woningen tellen niet mee. Zo kan het gebeuren dat Hillegom zich suf bouwt, maar nauwelijks aan de bouwopgave kan voldoen.
Waarom tellen die woningen niet mee? Die honderden woningen tellen niet mee omdat dat ergens een keer is afgesproken.
En wat doe je dan? Logisch zou zijn om alle woningen die gerealiseerd worden, bewoond worden, geregistreerd worden bij CBS ook te registreren als bijdrage aan de nationale woningbouwopdracht.
Flexwoningen
In Hillegom wordt niet gekozen om alle toegevoegde woningen goed door te geven aan ‘het systeem’ van de nationale bouwopgave. (Is dit eigenlijk geen fraude?) Hier wordt gekozen om veel gebouwde woningen in het vergeetboek te stoppen om te kunnen verkondigen dat we te weinig bijbouwen. En dat we het woningtekort vervolgens kunnen oplossen met flexwoningen.
Binnenkort publiceren we op deze site de gehele geactualiseerde pdf (3 pg.s).
Op 20 maart 2024 werd een petitie geopend tegen het idee om tijdelijke woningen en een AZC op Zanderij-Noord te plaatsen.
Petitie ‘bouw geen tijdelijke woningen en asielopvang op bollengrond’
Een website, bedoeld om het streekkarakter van de Bollenstreek te beschermen. Veel belangengroepen hebben zich hierin gebundeld.
Geef om de Bollenstreek
Een pagina op facebook met berichten vanuit het perspectief: ‘Niet bouwen op de Zanderijen van Hillegom’.
Behoud de Zanderijen
Stichting die de cultuurgeschiedenis van Hillegom onderzoekt en zo goed mogelijk bewaakt.
Vrienden van Oud Hillegom
Een toekomstbestendige Bollenstreek. Samenwerken aan een weerbaar teeltsysteem
Naturalis
Al 24 inschrijvingen
Al 24 inschrijvingen