Zanderij-Noord.nl

Wethouders spreken in het kader van woningbouw vaak over het belang van ‘de voorzieningen’. Om daarmee hun verslaving aan woningen recht te praten. Ze zeggen dan zoiets als: ‘we moeten de woningbouw op gang houden om de voorzieningen in het dorp ook op termijn in stand te houden’. Een toverspreuk waarmee bestuurders alle kritiek van sceptici bezweren. Van die toverspreuk maakt gemeente Hillegom ook dankdaar gebruik.

In het kader van ‘de voorzieningen’ stelt adviesbureau Companen op 15 februari 2024 in opdracht van het college van Hillegom iets opmerkelijks op één van hun sheets. Zij onderscheiden een ’traditionele eigen behoefte’ aan woningen en een ‘maatschappelijke eigen behoefte’. Deze constructie laat al alarmbellen rinkelen.

> De ‘tradionele eigen behoefte’ omschijft het bureau als: de behoefte bij migratiesaldo 0. Migratiesaldo 0 betekent dat er evenveel inwoners vertrekken als dat er bij komen.

> Met ‘maatschappelijke eigen behoefte’ bedoelt het bureau ‘de woningbehoefte om de vitaliteit van de gemeenschap en de vitale maatschappelijke functies overeind te houden, zoals scholen, verenigingen, (mantel)zorg en arbeidsmarkt’.

Het bureau stelt vervolgens dat ’traditionele eigen behoefte’ moet worden vervangen door ‘maatschappelijke eigen behoefte’ vanwege de toegenomen migratie van 50 huishoudens per jaar.

Maar hoe kan de migratie toenemen? Dat kan alleen als je meer woningen bouwt dan nodig zijn voor huisvesting van eigen inwoners. Bouwen we hier omdat meer mensen hier willen wonen of wil de gemeente dat hier meer mensen komen wonen en worden hier daarom meer woningen bijgebouwd (meer woningen dan nodig zijn voor eigen inwoners)?

Wat zegt het coalitieakkoord (april 2022) hierover? 

Coalitieakkoord MET TROTS VOORUIT 2022-2026: 

We zijn op zoek naar ruimte om in onze eigen woningbehoefte te voorzienWe willen bouwen om de leeftijdsopbouw gedifferentieerd te houden en voorzieningen voor jong tot oud in stand te houden. Hiervoor zijn 1400 extra woningen nodig tot 2030.

In het coalitieakkoord staat in ieder geval nergens een voornemen om de bevolking te laten groeien.

Met de aangepaste definiëring van ‘behoefte’ wil de gemeente in februari 2024 zich kennelijk beter indekken om flexwoningen noodzakelijk te maken: ‘We bouwen niet alleen voor Hillegommers, maar we willen ook nadrukkelijk mensen van buiten Hillegom aantrekken.’

Adviesbureau Companen stelt daarom namens het college: in de periode 2023 t/m 2030 moeten jaarlijks 50 woningen gebouwd worden om mensen van buiten aan te trekken, dus 8x 50, bij elkaar 400 woningen. De overige 1.000 zijn dan bedoeld voor de behoefte van eigen bewoners, ofwel 125 per jaar. (Hierin zijn de 400 flexwoningen nog niet meegenomen.)

Deze aantallen roepen twee vragen op:

• In hoeverre zijn er 125 woningen nodig om de eigen inwoners van huisvesting te voorzien?

• In hoeverre zijn er 50 woningen per jaar extra nodig om ’de voorzieningen voor jong en oud in stand te houden’?

Voor de eerste vraag is het antwoord duidelijk: in de periode zijn voor eigen inwoners van gemeente Hillegom volgens adviesbureau Companen 690 woningen nodig in de periode 2023 t/m 2030.

Voor de tweede vraag gaat dit artikel verder in op ‘voorzieningen’.

Een voorbeeld van een voorziening:

Met de discussie over het bijbouwen in 2008, in de aanloop naar de lancering van de eerste structuurvisie van Hillegom, werd Zwembad De Vosse vaak genoemd als zorgelijke voorziening als er niet voldoende bijgebouwd zou worden.

Het zwembad is in 1970 aangelegd toen Hillegom nog maar ca. 15.000 inwoners telde. Met 15.000 inwoners had het zwembad kennelijk al overtuigend bestaansrecht, anders bouw je niet zo’n enorm zwembad. Het zwembad is op een gegeven moment overgenomen door ’Sportfondsen’ en sindsdien hoor je niemand meer klagen over de zorgelijke status van het zwembad.

In de jaren vijftig waren er meer dan tien slagers in het dorp, er werden duizenden woningen bijgebouwd en nu zijn er nog maar twee slagers.

Decennia lang telde Hillegom 3 voetbalclubs, nu het dorp is gegroeid naar 23.000 inwoners is er nog maar 1 club.

Vanwege allerlei onomkeerbare trends moeten voorzieningen zich aanpassen aan de bevolking.

Denk alleen al aan de trend duurzaamheid. Een trend waarvan de gemeente zegt die stevig te omarmen.

De toverspreuk: ‘bijbouwen om de voorzieningen in het dorp op termijn in stand te houden’ is een dooddoener die maar aan één ding bijdraagt: hectare voor hectare het zuidhollandse landschap elimineren. Niet echt duurzaam.

Fragment ‘Maatschappelijke woonopgave’ uit de presentatie Woningbehoefteonderzoek en Woningbouwkalender van adviesbureau Companen gepresenteerd op 15 februari aan de raadscommissie van Hillegom.

Wethouder A. de Jong
U ziet: de totale locatie is 22 hectare en daar willen we graag 3 hectare van hebben….”
Bron Bollenstreek omroep – 20 maart 2024
Fragment ‘Wonen’ uit het Coalitieakkoord MET TROTS VOORUIT! 2022-2026 van gemeente Hillegom – april 2022.

Waar het op neerkomt: gemeente Hillegom probeert duidelijk te maken dat in Hillegom extreem veel bijgebouwd moet worden omdat er anders van alles verkeerd gaat, zoals een extreem woningtekort of een samenleving zonder voorzieningen.

In werkelijkheid wordt onzekerheid gecreëerd om een overdaad aan woningen te bouwen. Er lijken belangen te zijn die aansturen op het bebouwen van bollenvelden.

Ook bezorgd? Blijf op de hoogte!

Al 24 inschrijvingen

Voornaam*
Achternaam*
Email*
Straatnaam + Huisnummer*
Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om informatie met je te delen in het kader van zanderij-noord.nl In elke mail heb je de gelegenheid om je eenvoudig af te melden, je naam wordt dan van de mail-lijst geschrapt.