Zanderij-Noord.nl

Op 11 mei 2024 verscheen een artikel over Zanderij-Noord in de Volkskrant met als kop: Ruzie in Bollenstreek door bouwplannen.

Het artikel ging over het verschil van inzicht tussen de heer Pennings, tulpenkweker in de bollenstreek (met 200 hectare waarschijnlijk de grootste kweker in de bollenstreek) en voorzitter van de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging van de Bloembollencultuur) en wethouder De Jong van Hillegom.

Natuurlijk het bekende verhaal van de wethouder die geen ruimte meer heeft in het dorp om te bouwen en de voorman van de kwekers die aangeeft dat het de allerbeste grond is om tulpen en hyacinten op te kweken.

En dan komt het: Pennings vindt dat gemeente Hillegom eerst overleg had moeten voeren met de kwekers, in plaats van zonder overleg eersteklas bollengrond te claimen. Waarop de wethouder stelt: “Hypocriet, jaren geleden hebben kwekers de bollengrond aan de Pastoorslaan verkocht aan een projectontwikkelaar. Waarom zou ik dan nu hun toestemming moeten vragen?”.

Gemeente drijft prijzen op

Maar wat is eigenlijk hypocriet aan het voorstel om te overleggen? Immers meestal krijg je door overleg betere oplossingen.

En in het bedrijfsleven is het overigens heel normaal om bedrijventerreinen te verkopen om vervolgens terug te huren. Zo vreemd is het dus niet dat een kweker grond verkoopt met het idee dat die grond vervolgens gepacht gaat worden door een kweker.

Bovendien beschermt het Pact van Teylingen eersteklas bollengrond tot 2030.

Maar hoe komt het eigenlijk dat een projectontwikkelaar bereidt is om 5 à 10 maal de prijs te betalen voor eersteklas bollengrond? Een bollenkweker op leeftijd zonder opvolging wordt wel erg in de verleiding gebracht met een bod dat vele malen de agrarische waarde overstijgt.

De hoge bedragen hebben waarschijnlijk alles te maken met de omgevingsvisie uit 2018 waarin de gemeente bazuint dat Pastoorlaan-zuid (dus Zanderij-Noord) een potentiële bouwlocatie is. Maar alleen met die publicatie koopt een projectontwikkelaar waarschijnlijk geen agrarische grond. Een projectontwikkelaar gaat zich oriënteren op de kans dat er gebouwd gaat worden. En op welke termijn. En waar oriënteert een projectontwikkelaar zich? Bij voorkeur bij de wethouder; de man of vrouw met invloed op het gebied van ruimtelijke ordening.

Kennelijk heeft projectontwikkelaar TGH (Thunnissen) zijn kansen na overleg met de gemeente zorgvuldig ingeschat en in 2019 zijn slag geslagen.

En als je als gemeente in 2024 plots percelen wilt claimen, dan moet die grond de komende jaren wel vrij zijn van pacht. Het lijkt er op dat de gemeente buiten de democratie aanstuurt op het exploitatie van specifieke percelen. De percelen van TGH. Terwijl de raad de suggestie had dat zij werden betrokken bij het besluitvormingsproces van een reservelocatie.

En als dit zo is, kan dit en mag dit? Welke relatie heeft de gemeente sinds 2019 met TGH? Zonder overleg kun je als gemeente immers niet weten dat je binnen afzienbare tijd flexwoningen kunt plaatsen.

Op de vraag of de gemeente connecties heeft met TGH met betrekking tot inzet van bollenvelden voor flexwoningen antwoordt de gemeente op 14 mei 2024 cryptisch: “Dit is nog niet aan de orde. Eerst vindt er overleg met de provincie Zuid-Holland plaats”.

Artikel Ruzie in Bollenstreek door bouwplannen – Volkskrant 11 mei 2024.
Dit is een fragment van een inschrijving in het Kadaster. Het betreft de aankoop van percelen grond op Zanderij-Noord – december 2019. Perceel A 8759 is waarschijnlijk het perceel waar de gemeente 400 flexwoningen heeft gepland voor spoedzoekers.

Ook bezorgd? Blijf op de hoogte!

Al 24 inschrijvingen

Voornaam*
Achternaam*
Email*
Straatnaam + Huisnummer*
Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om informatie met je te delen in het kader van zanderij-noord.nl In elke mail heb je de gelegenheid om je eenvoudig af te melden, je naam wordt dan van de mail-lijst geschrapt.