Zanderij-Noord.nl

Raadsleden en college schermen voortdurend met een lijst met 900 woningzoekenden. Maar waar is die lijst dan? En hoe groot is die nood van die 900 woningzoekenden?

Het lijkt er op dat die lijst ‘een lijst’ is die vooral wordt gebruikt om grote woningnood te suggereren. Het is waarschijnlijk een lijst met namen van mensen die zich ooit een keer hebben ingeschreven als woningzoekende. En waarschijnlijk zijn veel mensen op die lijst helemaal geen radeloze woningzoekenden.

Waarom dit vermoeden?

De meeste Hillegommers van 35 plus hebben doorgaans al een woning en de behoefte aan woningen van de groep 20 – 65 jaar zal de komende jaren afnemen (volgens adviesbureau Companen). De groep 65 plussers neemt wel in aantal toe, maar deze  groep beschikt doorgaans al over een woning.

Van de jongeren in de categorie 20-35 jaar die ooit in Hillegom geboren zijn, zijn er zo’n 3.000.

Ruim de helft (stel 60%) van deze  3.000 mensen kiest er bewust voor om te verhuizen naar andere delen van het land of het buitenland. Zij vertrekken veelal vanwege hun studie, hun werk of hun persoonlijke voorkeur naar Haarlem of Amsterdam of Den Haag of Leiden.

Van die ca. 1.200 Hillegomse jongeren die wel in Hillegom blijven vindt circa de helft waarschijnlijk vrij eenvoudig zelf in het dorp een plek om te wonen, denk hierbij aan tweeverdieners.

Blijft over: 600 jongeren die graag geholpen willen worden door de gemeente. Veelal éénverdieners met een bescheiden inkomen. Dat zijn er dus ca. 40 per jaar (600 / 15 jaar).

Waarom de woningnood in Hillegom gering is

In steden waar veel jongeren graag willen wonen is de druk hoog. Weinig ruimte veel zoekenden, dus hoge prijzen, waardoor veel mensen geduld moeten hebben om een plek te bemachtigen.

Hillegom is geen dorp dat twintigers aantrekt. Er zijn geen vervolgopleidingen en het is er niet hip. Er vertrekken dus jaarlijks veel meer jongeren dan erbij komen.

In Hillegom is in tegenstelling tot veel andere gemeenten een goede doorstroming: er overlijden ongeveer net zo veel mensen als er geboren worden. Hierdoor komen jaarlijks zo’n tweehonderd woningen vrij.

Sinds dit jaar (2024) kan Hillegom bovendien voor nieuwbouwprojecten voorrang geven aan eigen inwoners.

Ongetwijfeld is er een woonprobleem

Een aantal jongeren ervaart wellicht een woonprobleem, maar dat probleem is qua aantal gering en in het dorp eenvoudig oplosbaar. Het is in ieder geval geen probleem waarvan je denkt: laten we even snel 400 flexwoningen op bollenvelden installeren.

En als het tegendeel waar is: kom dan als gemeente met actuele gedetailleerde cijfers over de woonbehoefte van Hillgommers.  Een lijst met honderden urgente gevallen. Maar niet met een onzichtbare lijst van 900 woningzoekenden. De cijfers die adviesbureau Companen heeft aangereikt maakt een lijst met 900 urgente gevallen in ieder geval twijfelachtig.


Aanvulling 20 mei 2024:

Stek publieksjaarverslag 2022 – Actief woningzoekenden in Hillegom: 920

Op 15 mei 2024 stuurde de beleidsmedewerker planvorming van gemeente Hillegom een linkje naar infographics van het publieksjaarverslag 2022 van woningbouwverenging Stek. Hierin wordt inderdaad vermeld dat er 920 ‘Actief woningzoekenden’ zijn. Bij Stek stelde men eerder dat men geen informatie kon verstrekken.

Waarop het getal van 920 is gebaseerd blijft mistig, terwijl op dit ene cijfer wel het idee van 400 flexwoningen gebaseerd is.

Op de lijst blijken veel mensen te staan die zich voor € 7,50 per jaar hebben ingeschreven en helemaal geen huis zoeken. Zij staan op die lijst omdat zij ooit een woning zochten, maar al een woning hebben gevonden. Er staan ook veel vitale zestigers en zeventigers op de lijst die mogelijk ooit interesse hebben in een woning, maar nu zeker nog niet.


Urgentie

In heel Holland Rijnland zijn in 2023 bij de Regionale Urgentiecommissie Woonruimteverdeling ca. 250 aanvragen ingediend voor urgentie. Van deze 250 aanvragen werden er 139 gehonoreerd. Voor Hillegom, waar ca. 4% van de bevolking van Holland Rijnland woont, zijn dat dan waarschijnlijk ca. 6 gevallen per jaar, dus 1 à 2 per kwartaal.
bron: jaarverslag Regionale Urgentiecommissie Woonruimteverdeling 2023

Ook bezorgd? Blijf op de hoogte!

Al 24 inschrijvingen

Voornaam*
Achternaam*
Email*
Straatnaam + Huisnummer*
Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om informatie met je te delen in het kader van zanderij-noord.nl In elke mail heb je de gelegenheid om je eenvoudig af te melden, je naam wordt dan van de mail-lijst geschrapt.