Heerlijk Hillegom, maar wel wat kanttekeningen bij flexwoningen op bollenvelden.
• dumpen op de bollenvelden
De gemeente noemt een heel rijtje ‘doelgroepen’ die met spoed een woning zoeken. Hoe sociaal is het om al die spoedzoekers ergens op de bollenvelden te dumpen.
Zouden leden van het college er zelf willen wonen? Zouden de raadsleden die er mee ingestemd hebben er willen wonen. Zouden ze hun kinderen er willen laten wonen? Welllicht eerst eens onderzoeken welke Hillegommers wel hutjemutje op een bollenveld willen wonen.
• afschrijving infrastructuur
Het college houdt bij hoog en bij laag vol dat het idee om te bouwen op bollenvelden tijdelijk is. Wel gek voor een duurzame gemeente om peperdure infrastructuur aan te leggen om het vervolgens na een paar jaar weer te slopen. Normaal schrijf je infrastrucuur af over een jaar of veertig. Nu in een jaar of tien. Want het college geeft ook aan dat de kans groot is dat die flexwoningen er geen 15 jaar staan, maar aanzienlijk korter.
De kosten van aanleg, afschrijving en verwijdering infrastructuur is een regelrechte kapitaalvernietiging.
• pachters en hun land
Om flexwoningen te bouwen moeten bollenkwekers die hun land pachten worden verdreven. Vaak hebben pachters contracten voor meerdere jaren, of zelfs voor onbepaalde tijd. Hoe kan de gemeente op korte termijn aanspraak maken op bollengrond? Dan zouden er al gesprekken met eigenaren van land gaande moeten zijn. En hoe rijmen deze gesprekken zich met onze democratie, waarin de raad uiteindelijk bepaalt wat waar gebouwd gaat worden?
• flexwoningen en bestrijdingsmiddelen
Hoe kunnen mensen in tijdelijke woningen op bollenvelden wonen zonder blootegteld te worden aan dampen van bestrijdingsmiddelen. Immers bijna 20 hectare blijft beschikbaar voor bollenkwekers. Ook het COA zal ongetwijfeld eisen stellen aan de locatie voor een AZC. En dan zijn bollenvelden waarschijnlijk niet echt de locatie waar COA de gezondheid van bijvoorbeeld asielzoekers kan garanderen. En wat vinden jongeren ervan om in die dampen te wonen? Hou de regel aan: als je er zelf niet durft te wonen en je kinderen er ook niet wilt laten wonen, laat dan anderen er dan ook niet wonen.
• 500 flexwoningen op 2,5 à 3 hectare
Gemeente Hillegom wil 2,5 à 3 hectare bollenareaal afknabbelen voor ca. 500 flexwoningen. 400 voor jongeren die een woning zoeken, ca. 70 voor een AZC en 20 voor herhuisvesting van Oekraïners. Althans volgens opgave van adviesbureau Companen.
Als je deze woningen 3 hoog stapelt en uitgaat van een minimaal oppervlak van 3 x 6 meter. Dan heb je dus netto 0,3 ha. nodig als je ze als één legoblok naast en op elkaar plaatst. Maar 3 x 6 meter is wel wat klein, zeker voor 2 personen per unit, zoals voorgesteld bij asielzoekers. En je hebt ook ruimte nodig. Ruimte voor een entree per woonéénheid. Ruimte om licht binnen te laten. Ruimte om vervoermiddelen neer te zetten, ruimte om buiten te zitten. En dan verdeeld over verschillende locaties met verschillende ontsluitingen.
En tegelijkertijd moeten de kwekers met hun machines hun land kunnen bewerken. Geen idee hoe de gemeente het voor zich ziet. Toch wel prettig voor de provincie om te weten alvorens toestemming te verlenen.
• 400 flexwoningen voor radeloze spoedzoekers
Hoeveel spoed heb je om genoegen te nemen met een flexwoning bovenop een flexwoning, bovenop een flexwoning, bovenop een bollenveld? Dan moet je flink radeloos zijn.
Hoeveel van die radeloze mensen telt Hillegom? Misschien telt Hillegom wel 400 mensen die een woning zoeken, maar zijn het ook 400 radeloze woningzoekenden? Zo radeloos dat je denkt, ja leuk ik ga meteen naar IKEA om mijn woning in te richten.
En hoe verhouden al die groepen met radeloze mensen zich tot elkaar. Bijvoorbeeld jongeren die een studie volgen in Amsterdam, gescheiden vaders die geregeld kinderen te logeren krijgen (ook over deze groep sprak de wethouder), Poolse migranten, Statushouders uit Syrië, Afganistan Somalië of Eritrea? Dat wordt vast een gezellig harmonisch geheel.
• brandgevaar
We hebben het allemaal in de krant gelezen. Flexwoningen zijn niet brandongevaarlijk.
Zo schreef de Volkskrant op 29 april 2024: ‘Flexwoningen leveren meer brandgevaar op dan reguliere woningen, maar de huidige regelgeving houdt daar niet genoeg rekening mee, waarschuwen het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid en de brandweer.’ Flexwoningen zijn dus niet echt superveilig. Zeker niet als je groepen aan elkaar schakelt en gaat stapelen.
Nogmaals wat vinden de wethouders en raadsleden die pal achter dit plan staan. Laat je hier je kinderen wonen?