Zanderij-Noord.nl

In het artikel Woningbouw in Hillegom – het grote plaatje wordt duidelijk dat dit decennium extreem veel wordt bijgebouwd. Aan elke 5 woningen wordt de komende jaren in Hillegom een zesde woning toegevoegd. Van ruim 10.000 woningen naar ca. 12.000 woningen. Maar voor wie zijn al die woningen eigenlijk bestemd?

Hillegom heeft net als veel gemeenten last van het Calimero-syndroom. Wethouders willen dat hun gemeente tot een bepaald niveau groeit om dan te stoppen. Maar een volgende wethouder denkt er net zo over. Zo blijven dorpen die eigenlijk krimpen geleidelijk groeien.

Krimpen?

Ja, want als je geen mensen van buiten aantrekt krimpt Hillegom al meer dan 50 jaar. Hillegom groeide de afgelopen vijftig jaar wel van ca. 17.500 naar 22.500 inwoners, uitsluitend omdat hier rigoureus wordt bijgebouwd. Maar… tegelijkertijd nam het aantal kinderen dat jaarlijks geboren wordt fors af, van ca. 300 in de jaren zeventig, naar ca. 220 in 2023. En dat aantal is veel te weinig om de bevolking van bijna 23.000 inwoners op peil te houden.

Een tweede factor is de volgende: hoewel in veel gemeenten veel minder mensen overleden dan er geboren werden is dat in Hillegom ook anders. Ten opzichte van de bevolkingsomvang overlijden er relatief veel mensen.

De derde factor waardoor Hillegom krimpt is dat veel jongeren na de middelbare school vertrekken. En de meeste van deze jongeren vertrekken definitief.

De krimp van Hillegom heeft dus drie oorzaken: 
• er worden steeds minder kinderen geboren, in Hillegom, in Zuid-Holland, in Nederland en in heel Europa;
• er overlijden jaarlijks in Hillegom relatief veel mensen;
• veel jongeren verhuizen naar plekken waar het meer bruist of waar ze zich beter kunnen ontwikkelen.

Hillegom bouwt dus vooral bij om de bevolking op pijl te houden en het liefst nog een beetje meer. Met een toename van ca. 5.000 woningen is Hillegom de afgelopen vijftig jaren gegroeid met ca. 5.000 inwoners. Om te groeien moet Hillegom dus zeer veel huizen bijbouwen, namelijk 1 huis per extra inwoner.

In Hillegom wordt dus helemaal niet bijgebouwd vanwege woningnood onder de eigen bevolking. Er wordt hier bijgebouwd om mensen van buiten Hillegom aan te trekken.

Hillegom wil de bevolkingspiramide die aan de onderkant afkalft restaureren. En dat valt niet mee, want dat is de afgelopen 50 jaar niet gelukt en zal ook de komende decennia niet lukken.

Toch blijft de gemeente een groeimodel stijf vasthouden. Maar als de vergrijzing afvlakt en import een halt wordt toegeroepen dan zijn er op een gegeven moment meer woningen dan mensen die een woning zoeken.

Hillegom zal net als veel andere gemeenten een keer moeten accepteren dat het dorp een keer af is. En dat de voorzieningen zich moeten aanpassen aan de bevolking in plaats van andersom.

Ondanks het forse bijbouwen in de afgelopen 20 jaar zien we dat de piramide aan de onderkant geleidelijk verder afkalft in plaats van breder wordt.
Bijbouwen heeft dus geen zin. Hillegom zal net als andere gemeenten z’n piramide moeten accepteren. Waarom? Omdat er al vijftig jaar minder kinderen werden geboren dan er nodig zijn om de bevolking op peil te houden. Bron: hlt:incijfers.nl

Voor de geïnteresseerden:

Demografie beïnvloedt ons sociale leven: “Bevolkingskrimp ondermijnt onze welvaartsstaat”

Interview met socioloog en demograaf dr. Jennifer Holland